Ons motto: gedeelde vreugde is dubbele vreugde!

Oud Aalsmeer in Beeld, ook wel De Beeldgroep (een netwerk voor verzamelaars/hobbyisten van beelden uit vroeger tijden (foto’s, dia’s en films/video van Aalsmeer, Kudelstaart en Rijsenhout)), is gestart in 2017 en bestaat uit 21 enthousiaste hobbyisten met ieder een eigen specialisme. Inmiddels is Oud Aalsmeer in Beeld een samenwerking gestart met Stichting Oud Aalsmeer en de Historische Tuin. We komen jaarlijks 5 keer bij elkaar op de Historische Tuin en tonen en bespreken elkaars werk. De corridor en de veilingtribune met grootbeeld TV zijn sfeervol, inspirerend en stimuleren de samenwerking. Naast 7 man op afstand bestaat de actieve groep uit: Hans Alderden, Reint Baarda, Ab Carels, Cees van Dam, Siem Kooy, Nico Moolhuijsen, Jan Pannekoek, Jan Ran, Jaap Romeijn, Wim Roodenburg, Gert Wentzel en de contactpersonen: Peter Boogaard, Dirk Jongkind en Dick P. van der Zwaard.

Film - video van de Pramenrace van 1988 - Oud Aalsmeer in Beeld

Wij verzamelen, inventariseren, restaureren, bewerken, beheren en presenteren foto’s, films en soms ook documenten van Aalsmeer en directe omgeving tussen 1 en 100 jaar oud. De onderwerpen kunnen zijn: architectuur en monumenten, sierteelt, bedrijfsleven, ontwikkelingen in Ons Dorp, sport, kunst&cultuur, manifestaties, natuur&recreatie en Aalsmeerders in beeld. In de eerste 3 jaar hebben we 400 films aan het archief kunnen toevoegen (de oudste is van 1923). Dit hadden we in 2017 niet durven hopen! In het verleden waren er enkele fotografen en filmers die ons dorp vastlegden, zoals Theo Wenzel, Frans de Jonge, de heren Verbeek in Oost, Eveleens Residentie op de Uiterweg (de buurt) en Marcus de Jonge, foto de Boer en J. van Bentum in het dorp.

Nostalgie: het idealiserend terugverlangen naar dat wat geweest is

Sinds 2010 legt iedereen van alles vast met de smartphone en dat materiaal verdwijnt dan in de cloud. Wat zonde! Veel beelden verdienen een groter publiek voor nu of later. Wij zamelen dit heel graag in! Wij zijn altijd op zoek naar interessant materiaal en kunnen bijna alle systemen overzetten naar USB-bestanden. We rekenen hier niets voor, maar de beelden zijn dan wel vrij voor selectief gebruik door de Beeldgroep. Een gedigitaliseerde film of foto kan informatie bevatten die (bijvoorbeeld om privavy-redenen) nog niet openbaar is. Deze kan tijdelijk “ONDER EMBARGO” opgeslagen worden totdat de informatie wel openbaar is en door derden mag worden gezien.

Wat gebeurt er met de films?

Ons uitgangspunt is zo weinig mogelijk veranderen en ERE WIE ERE TOEKOMT. We verwijderen hikken en fouten. Vermelden zoveel mogelijk gegevens bij de introductie- en aftitelingsbeelden. We proberen een antwoord te geven op de basisvragen: wie-wat-waar-wanneer en waarom.

Oude beelden zijn meestal in de verhouding 4:3 (dit staat gelijk aan 12:9). De verhouding van de huidige smart-TV’s is 16:9. Om de zwarte randen aan beide zijden te verminderen vergroten we de beelden met 17% tot 14:9. Vergroten naar 16:9 kan natuurlijk ook, maar dan verlies je teveel aan de boven- en onderzijde. Het is dus een compromis, want we willen geen vertekend beeld. De bestandsindeling is het universele MPEG 4. Uiteraard wordt ook de gedigitaliseerde versie in de oorspronkelijke uitvoering opgeslagen. De bewerkte films worden op 5 locaties op computers en harde schijven bewaard. Wat gebeurt er met de foto’s? De foto’s worden gedigitaliseerd door scannen of fotograferen, beschreven en opgeslagen. Foto’s kunnen ook weer in films worden gebruikt.

Heeft u beeldmateriaal wat interessant kan zijn voor Oud Aalsmeer in Beeld? Neem dan contact op met Dick van der Zwaard of Peter Boogaard. U kunt een e-mail sturen naar archief@stichtingoudaalsmeer.nl

Uiterweg - Stichting Oud Aalsmeer

Kijk ook eens op:

Logo Noord-Hollands Archief
Logo Noord-Hollands Archief
Logo Noord-Hollands Archief

Oud Aalsmeer

Uiterweg 32
1431 AN Aalsmeer
E. info@stichtingoudaalsmeer.nl

Kvk: 41222344
RIS nummer: 005321670

Aanmelden nieuwsbrief

Logo ANBI - Stichting Oud Aalsmeer
Share This